Trianglen, Østerbrogade

Ejendommen med de karakteristiske tårne ligger på hjørnet af Trianglen i København på Østerbrogade/Nordre Frihavnsgade. Den 5.111 kvm store ejendom huser i alt 30 lejemål fordelt på bolig og erhverv. Den klassiske ejendom er opført i 1888 og har været administreret af DEAS siden 2003.

ejer
PKA

Situation

I 2013 stod ejeren PKA over for at skulle renovere ejendommens tag. 

Da der er stor efterspørgsel i København efter moderne lejligheder med central beliggenhed og historisk præg, valgte pensionskassen at benytte lejligheden til at inddrage ejendommens 706 kvm tørreloft på femte sal til en ny etage med boliger.

Problemstilling

Kunden havde først og fremmest behov for en vurdering af, om det overhovedet var muligt at etablere tagboliger i ejendommen. Dels muligt at indhente byggetilladelse af kommunen, som fx kan have højdegrænser ift. lokalplanen hvilket kan forhindre den nødvendige hævning af tagkonstruktionen. Dels teknisk muligt, ift. fx videreførelse af hovedtrappen og nødvendige installationer som vand, varme og afløb. 

Derudover opstår en anden type byggetekniske udfordringer, når der opføres nye boliger oven på en eksisterende bygning, frem for på et uudnyttet areal – særligt en ældre ejendom placeret i et af Københavns knudepunkter. Kompleksiteten i opgaven stillede derfor store krav til udførelsen og kompetencer til at løse de uforudsete udfordringer der uundgåeligt opstår undervejs.

Løsning

Bygherrerådgivning Projektudvikling og byggestyring Udlejning

DEAS sikrede en byggetilladelse fra Københavns Kommune og gennemførte det nødvendige forarbejde og den byggetekniske research som var nødvendig for at træffe en beslutning om projektets plausibilitet. På baggrund heraf konkluderede DEAS’ byggetekniske rådgivere, at bygningen kunne bære den supplerende vægt, og ligeså vigtigt at der var fundament for at udarbejde en fornuftig planløsning for den nye etage.  

Et af ejendommens karakteristiske tårne - før og efter det blev integreret i den nye tagbolig

Det blev besluttet at etablere i alt seks lejligheder, og DEAS bød ind på planløsningen, og valgte at fem af dem skulle have indbygget tagterrasse. Derudover fik beboerne, som erstatning for det gamle pulterrum på loftet, en ny, 100 kvm gårdbygning til affaldshåndtering og cykeldepot, med fælles opholdsterrasse på taget. Den eksisterende gårdkælder, som trængte til en renovering, blev desuden ombygget til pulterrum.

Derudover var DEAS som bygherrerådgiver særligt opmærksom på at vælge løsninger til de nye lejeboliger, som var meningsfulde for både lejere og kunden. Der blev i materialevalg lagt vægt på at passe til ejendommens tidsalder og historiske ånd, så selv små detaljer som fodlister blev valgt til at matche de eksisterende lejligheders. Dermed bibeholder de nye boliger det look som bl.a. gør det eftertragtet at bo i en historisk ejendom som denne.

DEAS løftede opgaven fra projektudvikling til byggeledelse og bygherrerådgivning, til markedsføring og udlejning af de seks nye penthouselejligheder.

Resultat

Projektet blev påbegyndt den 1. januar 2013, og d. 1. september 2014 stod de nye lejligheder klar til at modtage sine nye lejere. Boligerne blev udlejet på første fremvisning i juni, mens kun de rå mure var på plads, og kunden var dermed sikret fuld udlejning inden idriftsættelse.

De nye penthouselejligheder varierer i størrelse mellem 83 kvm til 152 kvm og 2-4 værelser.

Med de nye lejeindtægter vil istandsættelsen af taget finansiere sig selv over en årrække, hvilket gør projektet til en økonomisk fornuftig investering for kunden. Afslutningsvist har PKA fået en reel værdiforøgelse af ejendommen.

Dermed fik kunden en helhedsorienteret og gennemtænkt løsning fra start til slut.

Totalentreprenør og arkitekt: Hald & Halberg / E-KL arkitekter.

Kontakt

Per Thomassen

Senior Director
Technical Building Consultancy
Bliv kontaktet

Bygherrerådgivning

Vi tilbyder byggeteknisk rådgivning og byggestyring fra idé til aflevering.

Læs mere