Stoppet afløb

Hvad stiller du op med et stoppet afløb? Få vores 5 konkrete råd her.

Afløb findes i både badeværelse og køkken. Afløb tæller din håndvask i køkkenet, din håndvask på badeværelset, dit toilet og afløbet i din bruser.  
 
Afløb er dit eget ansvar som lejer. Du er derfor ansvarlig for at vedligeholde og rense vandlås og afløb til bruser, håndvask og køkkenvask. I princippet også vandlås og afløb til toilet, men det forventer vi ikke du kan. Fra vandlåsen ud til faldstammen er udlejers/ejendommens ansvar.   
 
Fortvivl dog ikke – vi har fem simple trin til dig: 

1. Rengør afløb 

Er håndvasken problemet, løftes proppen i vasken op og renses. Er afløbet i bruseren problemet, tages risten og afløbsskålen op og renses. Rens for hår og sæbe- og madrester ved at hælde op til en deciliter opvaskemiddel og to liter kogende vand i afløbet – for at give flow. Vent lidt, og skyl efter igen med kogende vand. Undgå afløbsrens, klorin og kaustisk soda, da det kan ætse rørene. 

2. Brug svupper 

Hjælper kogende vand ikke, så prøv med en svupper. Sæt svupperen over afløbet (ved vask fyldes denne med vand), og hold et håndklæde over for at undgå vandstænk. Tryk svupperen ned, og hiv op et par gange for at give flow. Gentag øvelsen indtil problemet er løst. 

3. Rengør vandlås – kun ved vandhane 

Luk for vandet ved hovedhanen. Skru vandlåsen af, og rens den. Husk at sætte en spand under. 
 
Husk, at skiller man en vandlås, kan pakningen komme til at sidde skævt eller blive porøs. I sådanne tilfælde kan du ringe til os. Vi kan i de fleste tilfælde levere en ny pakning. 
 
Husk, at en defekt toiletvandlås er vores ansvar, medmindre VVS’eren finder tamponer, bleer eller andet i røret, der kan tilbageføres til lejer. I dette tilfælde kan der blive tale om brugerbetaling.  

4. Kontakt DEAS, hvis intet hjælper. Straks hvis vandet løber over i vasken 

Et stoppet afløb er kun akut, hvis vandet løber over. I det tilfælde kontakter du os hurtigst muligt for at standse skaden og få udbedret problemet. 
 
Bemærk, at der kan forekomme brugerbetaling, hvis vi sender en VVS'er, og denne skønner, at det stoppede afløb skyldes en brugerfejl. I dette tilfælde bliver skyldige beløb trukket via huslejen.

5. Forebyg og skån – tips og tricks 

Hæld aldrig fedtstoffer, madrester, kaffegrums og lignende i afløbet. Olie hældes i en tom mælkekarton. Smør / margarine skal blot størkne i panden eller gryden, og fjernes med køkkenrulle. Smid herefter fedtstoffet i skraldespanden. 
 
Fjern hår- og sæbe- og madrester ved jævnligt at hælde op til en deciliter opvaskemiddel og to liter kogende vand i afløbet - for at give flow. 
 
Brug aldrig toilettet som skraldespand til tamponer, kondomer, vatpinde, og lignende. 

Bor du i andels- eller ejerlejlighed, der administreres af DEAS

I andels- og ejerlejligheder er alt ved afløbet ud til faldstammen eget ansvar, mens faldstammen og afløbsledninger i ydervæggen tilfalder foreningen.  
 
Det er den enkelte ejerforenings vedtægter der afgør, hvordan vedligeholdelsespligten fordeles.