Problemer med radiatorventil / termostatventil

Hvis varmen ikke reguleres ordentligt i din lejlighed, skal du selv prøve at motionere radiatorventilnålen / pakdåsen. Få råd og vejledning her.

Hvis du har problemer med radiatorventilen eller termostatventilen, f.eks. at det drypper fra ventilen eller denne er utæt, skal du kontakte DEAS. Er der derimod tale om, at varmen ikke reguleres ordentligt, skal du selv prøve at motionere radiatorventilnålen/pakdåsen. Vær opmærksom på, at det kun er termostatventilens ventilnål, du må motionere. 
 
Har du problemer med din radiatorventil / termostatventil, er hjælpen nær: 

1. Motioner radiatorventilnålen/ pakdåsen 

Afmonter radiatortermostaten. Drej radiatortermostaten op på 5, før du afmonterer den. På den måde trykker termostaten nemlig ikke på ventilen, hvilket gør, at den er nemmere at få på og af. 
 
Nyere termostater (se billedet herunder). Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. 
Ældre termostater (se billedet herunder). Ældre termostater er monteret med enten en unbrakoskrue eller en lige kærvet/stjerne skrue. Benyt unbrakonøgle eller skruetrækker til at løsne den. Sørg for at løsne skruen ordentligt, da termostaten ellers stadig kan holde fast i ventilen, og et eventuelt vrid kan ødelægge termostatens plastikkrans, så den ikke kan sidde fast mere. 
Motioner ventilen (se billedet herunder). Brug siden af en skiftenøgle (svensknøgle) eller håndtaget på en skruetrækker til at motionere ventilen frem og tilbage. Gør dette et par gange. Hvis ventilen giver efter og springer i yderposition (åben), vil du kunne høre, at vandet begynder at suse gennem radiatorventilen, og radiatoren bliver varm. Så behøver du ikke gøre mere, for nu har du løst problemet og skal blot sætte radiatortermostaten på igen. 
Du må IKKE hive i ventilnålen med en papegøjetang. Hvis du hiver i ventilnålen, risikerer du nemlig at rive låseringen, som sidder inde i ventilen af. Hvis denne bliver revet af, er ventilen defekt, og så SKAL den udskiftes.  
 
Montér radiatortermostaten igen: 
 
Nyere termostater (se billedet herunder). Sørg for, at termostaten står på 5, inden du monterer den.  
Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. Sæt termostaten på ventilen, og slip kransen, som gerne skulle dreje tilbage på plads. Det kan være en god idé lige at trykke termostaten lidt ind mod ventilen, samtidig med at kransen drejes lidt med uret, for at sikre, at den sidder ordentligt fast på ventilen. 
 
Ældre termostater (se billedet herunder). Sørg for, at termostaten står på 5, inden du monterer den. 
Ældre termostater er monteret med enten en unbrakoskrue, en lige kærvet skrue eller en stjerne-skrue. Benyt unbrakonøgle eller skruetrækker til at stramme denne. Sæt termostaten på ventilen, og sørg for, at den bliver holdt helt på plads. Stram ikke skruen for voldsomt, da plastikmaterialet i termostaten kan gå i stykker. 

2. Kontakt DEAS

Kontakt os for at få udbedret problemet.

Bor du i andels- eller ejerlejlighed, der administreres af DEAS

I ejerlejligheder bliver radiatorerne forsynet med varmt vand fra de vandrette rør, der er koblet på foreningens lodrette rør med et T-stykke. Alt fra T-stykket til og med radiatoren er ejers ansvar, og ejer har derfor vedligeholdelsespligten. Det vil sige: vandrette rør, termostat og radiator. 
 
Det er den enkelte ejerforenings vedtægter, der afgør, hvordan vedligeholdelsespligten fordeles.