Motionering af radiatorventilnålen / pakdåsen

Sådan får du varme på radiatoren igen med tre enkle trin.

Hvis du har problemer med at få varme på din radiator, kan det skyldes, at ventilen i radiatoren har sat sig fast. Det kan du heldigvis selv fixe med tre enkle trin.

Husk at det eneste du selv må gøre på radiatoren, i en lejelejlighed, er at motionere denne ventil. 

Skal du have varme på radiatoren, er hjælpen nær: 

1. Tag termostaten af 

Drej termostaten op på 5, før du tager den af. På den måde trykker termostaten nemlig ikke på ventilen, hvilket gør, at den er nemmere at få på og af. 

Nyere termostater (se billedet herunder). Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. 
Ældre termostater (se billedet herunder). Ældre termostater er monteret med enten unbrakoskrue, en lige kærvet skrue eller en stjerne skrue. Benyt unbrakonøgle eller skruetrækker til at løsne den. Sørg for at løsne skruen ordentligt, da termostaten ellers stadig kan holde fast i ventilen, og et eventuelt vrid kan ødelægge termostatens plastikkrans, så den ikke kan sidde fast mere. 

2. Motioner ventilen

Motioner ventilen (se billedet herunder). Brug siden af en skiftenøgle (svensknøgle) eller håndtaget på en skruetrækker til at motionere ventilen frem og tilbage. Gør dette et par gange. Hvis ventilen giver efter og springer i yderposition (åben), vil du kunne høre, at vandet begynder at suse gennem radiatorventilen, og radiatoren bliver varm. Så behøver du ikke gøre mere, for nu har du løst problemet og skal blot sætte radiatortermostaten på igen. 
Du må IKKE trække i ventilnålen med en tang eller andet. Hvis du trækker i ventilnålen, risikerer du nemlig at rive låseringen, som sidder inde i ventilen af. Hvis denne bliver revet af, er ventilen defekt, og så SKAL den udskiftes.  

3. Sæt termostaten på igen 

Nyere termostater (se billedet herunder). Sørg for, at termostaten står på 5 inden du monterer den.  
Har du en af de nyere typer radiatortermostater med snapkobling, skal du holde igen på selve termostaten, mens kransen inderst på termostaten drejes mod uret. Sæt termostaten på ventilen, og slip kransen, som gerne skulle dreje tilbage på plads. Det kan være en god idé lige at trykke termostaten lidt ind mod ventilen, samtidig med at kransen drejes lidt med uret, for at sikre, at den sidder ordentligt fast på ventilen. 
 
Ældre termostater (se billedet herunder). Sørg for, at termostaten står på 5, inden du monterer den. 
Ældre termostater er monteret med enten en unbrakoskrue, en lige kærvet skrue eller en stjerne skrue. Benyt unbrakonøgle eller skruetrækker til at stramme denne. Sæt termostaten på ventilen, og sørg for, at den bliver holdt helt på plads. Stram ikke skruen for voldsomt, da plastikmaterialet i termostaten kan gå i stykker.