Bananfluer
Bananfluer er skadedyr. De og deres æg er dog hverken farlige for dig eller din bolig. Få konkrete råd og vejledning her.
De er små (2-4 mm), lever sjældent mere end en uges tid og lægger en del færre æg end almindelige fluer. Desuden kommer bananfluer ikke så langt omkring, hvilket betyder, at kilden ofte skal findes tæt på.
Er du uheldig at have fået bananfluer, har vi fem simple tips til dig:
1. Rengør afløb
Proppen i håndvasken løftes op og renses. I bruseren tages risten og afløbsskålen op og renses. Hæld kogende vand i alle afløb. Gerne fire-fem gange om ugen.
2. Rengør køkkenet
Foretag grundig og hyppig rengøring, særligt i køkkenet ved komfuret, bag komfuret samt i og ved affaldsspanden. Bananfluer lever af overmodne eller rådne frugter og grøntsager.
3. Opsæt eddikefælder
Find et syltetøjsglas eller lignende. Bland eddike og en smule overmoden frugt, og hæld lidt i bunden af glasset. Lav en 'kegle' af papir, og put den med dens smalleste ende ned i glasset lige over væsken. Glasset sættes, hvor der er en stor koncentration af bananfluer.
4. Kontakt DEAS
Bananfluer er skadedyr. De og deres æg er dog hverken farlige for dig eller din bolig. Kontakt os derfor, hvis du er i tvivl om, om du står med et større problem. Send gerne et billed med af bananfluerne.
Kontakt os også, hvis der er tale om en inficeret container udenfor.
5. Forebyg – tips og tricks
Fjern alt, som tiltrækker bananfluer, fra hjemmet. Dette kan eksempelvis være skåle med frugt og grøntsager samt alle former for flasker og glas med rester af sødt indhold. Husk også at skylle brugt service for madrester.
Pak frugt og grøntsager godt ind i bokse med låg. Benyt eventuelt tætsluttende plastikposer.
Vi anbefaler ikke fluespray med gift, da man skal være forsigtig rundt om børn og mad. Der er heller ikke, som ved myrer, tale om, at fluen tager giften med sig hjem. Det rammer derfor kun de fluer, der sprayes på.
Bor du i andels- eller ejerlejlighed, der administreres af DEAS
Bor du i andels- eller ejerlejlighed, gælder lejeloven ikke. I dette tilfælde skal alle beboere i din boligblok være enige om at bekæmpe problemet, da det er ejendommen, der hæfter.
I tilfælde, hvor enkelte beboere nægter at være med, kan kommunalbestyrelsen pålægge vedkommende at deltage. Dette er ifølge kapitel 5 § 13 i 'Bekendtgørelse om ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold m.m.', hvor der står:
"Kommunalbestyrelsen kan påbyde, at der træffes de nødvendige foranstaltninger til udryddelse af skadedyr af hensyn til at undgå eller begrænse ulemper, uhygiejniske forhold og lignende."