Boliglejer

Vedligehold af din bolig

deas-medarbejdere-dame2-w
Alt du skal vide om vedligehold

På denne side har vi samlet alt den nødvendige information om vedligeholdelse af din bolig. Det forholder sig sådan, at både lejere og udlejere har en forpligtelse til at passe på ejendommen og lejligheden.

I din lejekontrakt kan du finde oplysninger om, hvorvidt du har en almindelig vedligeholdelsespligt eller en udvidet vedligeholdelsespligt. Her kan du også se, om du har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, samt om der er oprettet en vedligeholdelseskonto, hvortil du betaler et månedligt beløb sammen med din leje.

Vedligehold af din bolig

I din lejekontrakt vil det fremgå, om du eller udlejer har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse af lejligheden. Hvis du har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, betyder det, at du skal sørge for, at væggene, lofterne og træværket i lejligheden bliver malet og gulvene bliver lakeret regelmæssigt, så din lejlighed altid fremstår velholdt. Hvis udlejeren har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, skal du løbende informere viceværten om eventuelle vedligeholdelsesmangler i din lejebolig. Generelt antages det, at en bolig bør males cirka hvert 4-5. år for at være velholdt.

Professionel hjælp

Hvis du vælger at få professionel hjælp til arbejdet, kan ejendommens vicevært ofte give gode råd om materialer og farvevalg samt hjælpe med at finde dygtige håndværkere. Vi anbefaler altid at benytte professionelle og autoriserede håndværkere, da det sikrer den bedste kvalitet, og det opfordrer vi også dig til at gøre.

Hvis udlejeren har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, kan der være oprettet en indvendig vedligeholdelseskonto. Hvis din lejebolig har en indvendig vedligeholdelseskonto, vil det stå i lejekontrakten. Sammen med din leje betaler du hver måned et beløb ind på denne konto. Beløbet er fastsat i henhold til lejeloven og justeres årligt den 1. januar. Som udgangspunkt skal pengene på kontoen bruges til indvendig vedligeholdelse. Før du går i gang med vedligeholdelsesarbejdet, anbefaler vi, at du først undersøger saldoen på kontoen. Du skal også altid kontakte ejendommens vicevært for at sikre dig, at du må bruge pengene på kontoen til det ønskede formål. Viceværten skal også godkende arbejdet, når det er udført.

Andre vedligeholdelsesarbejder

Er din lejlighed vel vedligeholdt, og er saldoen større end tre års hensættelser, så kan pengene bruges på andre vedligeholdelsesarbejder. Det kan f.eks. være udskiftning af køkkenbordplade eller blandingsbatterier.

Hvem må udføre arbejdet

Vær opmærksom på, at det nogle gange kan være aftalt i lejekontrakten, at arbejdet kun må udføres af momsregistrerede håndværkere. Vælger du selv at udføre arbejdet, kan du få refunderet rimelige omkostninger til materialer. Du kan dog ikke få dækket egen ’arbejdsløn’. Når arbejdet er afsluttet, skal regningerne afleveres til viceværten. Er arbejdet udført som aftalt, refunderer vi udgifterne. Det er vigtigt, at du får viceværten til at besigtige arbejdet og attestere regningerne hurtigst muligt. For er regningerne mere end tre måneder gamle, kan de ikke refunderes.

Udover den indvendige vedligeholdelsespligt i lejemålet, som omfatter loft, gulv og træværk, kan du også have en almindelig eller udvidet vedligeholdelsespligt. Det vil stå i lejekontraktens § 11, hvis du har udvidet vedligeholdelsespligt.

Ellers har du almindelig vedligeholdelsespligt. Det betyder, at du, udover den indvendige vedligeholdelsespligt, har pligt til at vedligeholde og forny dine låse og nøgler.

Udlejer er derimod ansvarlig for vedligeholdelse og fornyelse af lejlighedens installationer, som f.eks. vand- og gashaner, håndvaske, wc-kummer, radiatorventiler, stikkontakter og – forudsat, at ejendommen ejer dem – lejlighedens hårde hvidevarer.

Hvem betaler vedligeholdelsesarbejdet?

I tabellen herunder kan du læse, om det er dig eller udlejer, der betaler for vedligeholdelsesopgaver afhængig af, hvilken vedligeholdelsespligt du har.

I din lejekontrakt kan der stå, at du er forpligtet til at foretage anden og mere vedligeholdelse end maling af vægge og lakering af gulve i din lejlighed. Det omtales normalt som en ’udvidet vedligeholdelsespligt’ og betyder, at du har ansvaret for at vedligeholde og forny inventar samt installationer. Det vil altid fremgå af din lejekontrakt eller tillægget til denne, hvad du præcis skal vedligeholde, hvilke ting du skal vedligeholde og eventuelt forny. Det kan blandt andet betyde, at du hæfter for udskiftning eller reparation af dele i lejligheden, fx et blandingsbatteri, en cisterne, en køkkenbordplade, hvidevarer og termoruder, hvis det ikke er vedligeholdt, når du flytter. Når vi har vurderet, hvor stor en del af den samlede udgift du skal afholde, tager vi altid hensyn til den periode, du har boet i lejligheden, og hvor godt du har sørget for at vedligeholde tingene.

Hvem betaler vedligeholdelsesarbejdet?

I tabellen herunder kan du læse, om det er dig eller udlejer, der betaler for vedligeholdelsesopgaver afhængig af, hvilken vedligeholdelsespligt du har.

Den udvendige vedligeholdelse omfatter al anden vedligeholdelse end maling, hvidtning og tapetsering i lejligheden, uanset om det er inde i eller uden for lejligheden.

Som udgangspunkt er det udlejer, som har den udvendige vedligeholdelsespligt, medmindre der er aftalt andet, eksempelvis udvidet vedligeholdelsespligt.

Typisk er det ejendommens vicevært, som står for den udvendige vedligeholdelse. Så har du spørgsmål om driften af ejendommen, er du velkommen til at kontakte viceværten.

Icon
deas-telefondame-s

Kontakt os

Har du spørgsmål?

Tøv ikke med at kontakte os. Vi sidder klar til at hjælpe dig med stort og småt.