Beboer i ejerforening

Værd at vide om økonomi

deasasset-brochure-flintholm3-s
Vi guider dig gennem det, du skal vide

Som beboer i en ejerforening kan det være en god idé at sætte sig ind i foreningens økonomi. På den måde kan du få en forståelse for foreningens finansielle sundhed samt hvad fællesudgifterne går til. På denne side guider vi dig og sørger for du får de nødvendige oplysninger, der vedrører dit ejerskab i foreningen. Det kan f.eks. være information om vand- og varmeregnskaber, fælleslån og meget mere. Læs med her.

Kort og godt om vand- og varmeregnskab

I dette afsnit får du en kort præsentation af, hvordan vand- og varmeregnskabet fungerer. Hver måned eller hvert kvartal modtager en aconto-opkrævning til betaling af vand og varme. Dette er en forudbetaling baseret på et skøn over dit forventede forbrug.

Når varme- og/eller vandregnskabsåret udløber, foretages der en opgørelse af dit faktiske forbrug i den pågældende periode. Du vil herefter modtage et varme- og et vandregnskab. Afhængigt af om du har betalt for meget eller for lidt i løbet af regnskabsåret, vil du enten modtage penge tilbage eller blive efteropkrævet det beløb, der mangler.

Ved salg af bolig

Hvis du beslutter dig for at sælge din ejerlejlighed midt i et varme- og vandregnskabsår, er det vigtigt at være opmærksom på, at regnskabet for hele perioden altid vil blive afregnet med den nuværende ejer af lejligheden.

Hvis du har spørgsmål eller brug for yderligere oplysninger, er du mere end velkommen til at kontakte os.

deas-oekonomi-w
Fælleslån

Hvis du betaler til et fælleslån i din ejerforening og ønsker at indfri din andel af lånet, skal du informere os skriftligt herom. Du bør også fortælle om det ønskede tidspunkt for indfrielsen. Herefter sender vi dig et indfrielsestilbud med oplysning om restgæld, rente og konto, hvortil indfrielsesbeløbet skal indbetales. Du skal være opmærksom på, at der skal betales gebyrer til os og pengeinstituttet i forbindelse med indfrielsen.

Hvis lånet er fastforrentet, skal du bemærke, at du også skal forvente betaling af differencerente eller overkurs.

Du kan sende instruktionen til os som foreningens administrator. Vær opmærksom på, at vores forventede ekspeditionstid er på op mod 14 dage.

Rentefradrag

Hvis du betaler til et fælleslån, modtager du hvert år, i løbet af januar eller februar, renteopgørelser. Renteopgørelsen indeholder oplysning om din andel af renteudgiften for det forgangne skatteår samt restgæld ultimo året.

Dine økonomiske forpligtelser

Som ejerlejlighedsejer er det vigtigt at huske, at der er nogle udgifter, som alle skal bidrage til. Det inkluderer fællesudgifter og aconto-varme, for eksempel. Det er nødvendigt at betale disse inden for den fastsatte frist.

Hvis du ved en fejltagelse overser betalingen, sender vi dig en venlig påmindelse om at betale. Vi vil gerne undgå yderligere problemer, men hvis du stadig ikke betaler, bliver vi nødt til at involvere inkassobureauet for at inddrive de udestående beløb efter aftale med ejerforeningens bestyrelse. Hvis den manglende betaling mod forventning fortsætter, er tvangsauktion den sidste udvej.

Vi ønsker selvfølgelig ikke at ende i sådanne situationer, så vi opfordrer dig til at betale dine ydelser til ejerforeningen rettidigt. Det vil hjælpe os med at opretholde en velfungerende ejerforening. Hvis du ikke er tilmeldt PBS (betalingsservice), kan det være en god idé at overveje det, da det sikrer automatiske og rettidige betalinger.

Pant i ejerlejligheden

I mange ejerforeninger er der en bestemmelse i vedtægterne, der handler om medlemmernes sikkerhed for at betale ydelser til ejerforeningen. Det er vigtigt for at sikre, at foreningen får dækket sine omkostninger. Du kan læse mere om dette i vedtægter og husorden (link).

Sikkerheden kan være etableret på mange måder, men i de fleste ejerforeninger sker det i form af, at der er udstedt et ejerpantebrev til medlemmerne for at sikre ejerforeningens tilgodehavende. Det betyder, at ejerforeningen har pant i medlemmernes ejerlejligheder som sikkerhed.

I få tilfælde kan sikkerheden også være stillet i form at et skadesløsbrev, eller skødet kan være tinglyst pantstiftende.

Det er vigtigt at forstå, at denne sikkerhedsforanstaltning er indført for at sikre, at ejerforeningen har midlerne til at dække udgifterne og opretholde ejendommen.

Icon
deas-telefondame-w

Vi er her for at guide dig

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ligger inde med spørgsmål.