Første danske sygehusbyggeri modtager bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld

Pressemeddelelse: Slagelse Sygehus’ nye afdelinger til fødsler, børn og medicinske patienter er landets første sygehusbyggeri, der modtager bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Medarbejderne har været inddraget for at skabe et godt resultat, og de kan nu se frem til en arbejdsplads med et meget behageligt lys og indeklima.

Pressemeddelelse udsendt af MT Højgaard

Torsdag den 1. februar blev Slagelse Sygehus’ nye sygehusafdelinger afleveret til Region Sjælland, og bygningen er det første sygehusbyggeri i Danmark nogensinde, der modtager bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Bygningen opnår DGNB Guld, blandt andet fordi den har fået fuldt pointantal i en række af de kriterier, der har direkte effekt på brugerne, og i Region Sjælland ser de nu frem til at byde brugerne indenfor ved åbningen i maj.

Det er dejligt at få et certifikat på, at vores nye sygehusafdelinger er skabt med fokus på bæredygtighed,

siger sygehusdirektør Vagn Bach.

Det vigtige for os er først og fremmest den forskel, det kommer til at gøre for vores patienter og medarbejdere. Vi får et dejligt hus med et godt lys og et behageligt indeklima. Certificeringen er også en bekræftelse af, at vi får et meget fornuftigt energiforbrug, og at installationerne er funktionstestet, så de lever op til kravene på et moderne sygehus. Det er vi glade for.

OPP-tankegang passer godt til bæredygtige byggerier

OPP-konsortiet bag afleveringen består af DEAS og MT Højgaard samt investorerne Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension. Ifølge Ninette Alto, der er afdelingschef for bæredygtighed i MT Højgaard, skyldes certificeringen først og fremmest gode rutiner og detaljeret dokumentation:

At Slagelse Sygehus modtager DGNB Guld er en stor kompliment til bygningen og teamet bag. En gennemtænkt byggeproces og grundig dokumentation har betydet, at bygningen har fået alle de bæredygtighedspoints, som vi sigtede efter, og den indledende rådgivning og løbende brugerindflydelse har virkelig spillet en positiv rolle.
Sygehusbyggeriet er blevet til i et OPP-partnerskab, og generelt passer OPP-tankegangen med fokus på tidlig involvering, sikker drift og totaløkonomi godt sammen med, hvad der skal til for at skabe en bæredygtig bygning.
Fordi DGNB-kriterierne vurderer en holistisk bæredygtighed, bliver mange af de hensyn, der ellers nemt kan glemmes i en projekteringsfase, løbende fulgt op.

Godt indeklima uden træk

Bæredygtigheden opleves blandt andet i sygehusets indeklima, som understøttes af automatiseret temperaturstyring, der resulterer i stabile temperaturer og modvirker træk. Vinduespartierne er designet med fokus på godt dagslys og et flot udsyn fra seng og siddemøbler. Her betyder et integreret persiennesystem desuden, at direkte sollys kan afskærmes.

Blandt de mange andre pointgivende kriterier finder man gentagne brugergruppemøder, indretning der understøtter brugen af udearealer, samt meget begrænset afgasning fra materialerne, hvilket medfører, at luften er frisk og lugtfri til glæde for både personale og patienter.

For projektteamet på byggepladsen har det krævet en grundig og systematisk indsats at nå dette resultat. Seniorprojektchef på projektet, Carina Dahl Philipsen, fortæller:

Bæredygtighedsperspektivet har været tænkt ind helt fra projekteringen, inden vi gik i jorden, og ude på pladsen har vores entrepriseleder hele vejen haft fokus på bæredygtighed og dokumentation, så niveauet stod mål med det bestilte byggeri. Sammen med vores bæredygtighedsafdeling har entreprise-lederen koordineret med alle underleverandørerne undervejs, og det har været helt afgørende for at nå i mål. Bæredygtighed er ikke noget, man skal begynde at overveje op til en aflevering. Det skal være tænkt ind helt fra starten, hvis det skal nytte, og det har det været her.

Fakta

Byggeriet består af en fireetages bygning i karréform med kælder samt en bygning til fødeafsnit med fem fødestuer. Stueplan bliver for gravide, fødsler, barsel, børn og unge samt for tidligt fødte børn. 1., 2. og 3. sal bliver for medicinske patienter.

Med byggeriet opfylder Slagelse Sygehus kravene til et komplet akutsygehus.

  • Bestiller: Region Sjælland
  • OPP-konsortium: MT Højgaard og DEAS (udvendig drift og vedligehold), Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension (ejere og finansiering).
  • Totalentreprenør: MT Højgaard
  • Arkitekt: Arkitema Architects
  • Rådgivende ingeniør: MT Højgaard Design & Engineering og MOE
  • Byggeperiode: April 2016 - januar 2018

Udgivet 27. februar 2018

Kontakt

Lars Olaf Larsen

Afdelingsdirektør
Offentlig-Privat Partnerskab (OPP)
Ring mig op

Cases

DEAS har deltaget i flere
OPP-projekter

Se cases