DEAS sætter fokus på bæredygtighed gennem genbrug af byggematerialer
For at sætte fokus på bæredygtighed og gå foran i branchen vil byggematerialer og inventar fremover blive sendt til genbrug, når DEAS moderniserer lejemål for kunder.
Byggeriet står for et højt materiale- og energiforbrug, og DEAS har gennem flere år aktivt arbejdet på at nedbringe energiforbruget i vores kunders lejemål. Et nyt initiativ er nu igangsat for at sætte fokus på bæredygtighed og gå foran i branchen: Brugte byggematerialer og inventar vil fremover blive sendt til genbrug, når DEAS moderniserer kundernes lejemål.
DEAS er hvert år involveret i ca. 350 moderniseringer af lejemål, hvor fx køkkener, badeværelser, gulve og installationer skal udskiftes. Det efterlader ofte inventar og byggematerialer, der i princippet stadig er anvendelige. Det er ambitionen at sende så mange byggematerialer som muligt i cirkulation, og DEAS vil vurdere mulighederne i hvert enkelt projekt.
I DEAS ved vi, at der i byggeriet er et stort potentiale for genanvendelse og ressourceeffektivitet, og vi vil gerne bidrage til at sætte fokus på bæredygtighed i branchen. Energibesparelser er et vigtigt fokusområde for vores kunder, og det har længe også været et indsatsområde i DEAS. For os er det derfor et naturligt skridt i den bæredygtige retning at fokusere på genbrug og genanvendelse,
siger Kristian Kongstad, afdelingsdirektør i DEAS.
DEAS’ målsætning for 2017 er, at vi gennem energiprojekter på vegne af vores kunder sparer 15,0 GWh, eller hvad der svarer til det årlige elforbrug i omkring 5.000 husstande.
Utidssvarende materialer kan stadig finde anvendelse
I København står DEAS lige nu over for at skulle modernisere en stor herskabslejlighed for en kunde. Lejligheden har stået uberørt hen, siden den tidligere lejer flyttede ind i 1946 og trænger dermed til et løft for at leve op til den standard, nutidige lejere og familier forventer. I den gamle københavnerlejlighed er der nogle oplagte genbrugselementer som fx gamle originale stikkontakter, låger fra køkkenskabe og et fritstående badekar på løvefødder, ligesom håndvaske og toilet oplagt kan få nyt liv et andet sted.
Dele af inventaret i lejligheden er utidssvarende, men ikke udtjent, og har stadig en æstetisk, praktisk eller historisk værdi, og derfor sørger vi for, at en række af materialerne bliver frasorteret til genbrug. Betalingen for de materialer, der bliver afhentet af en genbrugsvirksomhed, vil altid blive ført tilbage til vores kunde på projektet, nemlig den pågældende ejendomsejer,
siger Kristian Kongstad.
Effekten af genbrug og genanvendelse
Potentialet for materialebesparelser gennem bl.a. genanvendelse og genbrug er stort i byggeriet. At indfri dette potentiale har foruden en gunstig indvirkning på dansk økonomi også en gunstig effekt på miljøet i form af bl.a. en reduktion i CO2-udslip. Det skyldes, at genbrug og genanvendelse reducerer behovet for nyproduktion og udvikling af materialer og dermed udledningen af drivhusgasser.
Udgivet 26. juni 2017