DEAS og JØP gav lejligheder ny og tidssvarende plantegning

Da Juristernes og Økonomernes Pensionskasse, JØP, skulle modernisere to ældre lejligheder i en ejendom på Valby Langgade, valgte selskabet at gribe projektet anderledes an. Ønsket var at udfordre den eksisterende plantegning for at sætte fremtidens adfærd i fokus, og det lykkedes med rådgivning fra DEAS.

På Valby Langgade i København ligger en af pensionskassen JØPs ejendomme bestående af ti opgange. Ejendommen er fra 1930 og gennemgik for nylig en grundig renovering og modernisering, der har favnet montering af altaner, etablering af tagboliger samt istandsættelse af trappeopgange og nøglesystem.

Da to lejere fraflyttede ejendommen samtidig, gav det mulighed for at re-tænke den måde, hvorpå moderniseringer udføres i selve lejlighederne.

I forbindelse med de to fraflytninger så vi muligheden for at bruge lejlighederne til et pilotprojekt, hvor man arbejder på at optimere ejendommen i sin helhed ved at føre den up to date, inkl. plantegning, ruminddeling og opbevaring i selve lejlighederne,

siger Lars Blaabjerg, senior asset manager i JØP.

Projektet har således udfordret den traditionelle måde at gribe en modernisering an på, hvor fokus ofte er på udskiftning af eksempelvis køkken og bad på eksisterende placeringer.

I DEAS var vi længe haft moderniseringsprojekter på ejendommen. JØP søgte en mere attraktiv og tidssvarende indretning, og for at vise og udnytte vores kompetencer, bød vi ind på opgaven og har som arkitekter og projektledere samarbejdet på tværs af huset for at løse opgaven. Undervejs har vi haft et tæt og frugtbart samarbejde med JØP,

siger Sophia Fyrst Jakobsen, projektleder i DEAS.

Mindre soveværelse og mere køkken

Vi ved, at fx bad og køkken i dag er vigtige rum for lejerne på en helt anden måde, end dengang ejendommene blev opført og lejlighederne etableret. Tænk bare på, hvordan køkkenet i dag er det naturlige samlingssted for mange børnefamilier. Det kræver noget plads, og dette projekt viser, at det er muligt at give en ældre lejlighed et mere tidssvarende udtryk med mere optimale løsninger,

siger Lars Blaabjerg.

På baggrund af den viden, man i dag har om fremtidens adfærd i boliger, var det i moderniseringen af lejlighederne oplagt at bytte rundt på boligens kerne-funktioner. Konkret har det betydet, at soveværelset blev til køkken/alrum og stuen til soveværelse.

Ved at bytte rundt på kernefunktionerne blev lejligheden åben med et bedre lysindfald, og der blev skabt direkte adgang til den nye altan fra køkken-alrummet. Gangarealet blev samtidig minimeret, som ofte er noget, der udgør en del m2 i ældre lejligheder.

Hele vejen igennem processen har vi arbejdet med space planning, hvor alle m3 er udnyttet til opbevaring, som er noget, lejere i dag og fremadrettet efterspørger,

siger Mie Møller, arkitekt og space planner i DEAS.

Drifts- og vedligeholdelsesmæssige overvejelser inddrages

De drifts- og vedligeholdelsesmæssige overvejelser inddrages altid, når DEAS arbejder med kundernes ejendomme. Derfor har DEAS på baggrund af erfaringerne med materialer i udlejningsboliger udvalgt materialer, der bidrager til minimale vedligeholdelsesudgifter.

Alt i alt har denne type modernisering ikke været meget mere omkostningstung end en traditionel modernisering, og vi fået nogle solide erfaringer, vi kan trække på i lignende projekter for vores kunder,

siger Sophia Fyrst Jakobsen.

Udgivet 27. september 2017

Kvalitet i projektet

Vedligeholdelsesprojekter, ombygningssager, udviklingsprojekter, saneringsprojekter.

Byggesager

Kontakt

Kristian Slaarup Kongstad

Afdelingsdirektør
Teknik
Ring mig op