Arkitekturpris til OPP-sygehus i Vejle

Pressemeddelelse: Vejles Arkitekturpris ’Vejle-Prisen’ gik mandag den 2. oktober til konsortiet Team OPP for den nye psykiatriske afdeling i Vejle.

Det 17.000 kvadratmeter store byggeri til Region Syddanmark stod færdigt den 1. februar 2017 og huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungepsykiatrisk Ambulatorium Vejle.Sygehuset er opført i et offentlig-privat partnerskab (OPP), og det er det rutinerede konsortium Team OPP, der står bag prisvinderprojektet. Konsortiet består af bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard, ejendomsforvaltningsselskabet DEAS samt investorerne PensionDanmark, PKA og Sampension.

Hjemligt hospital inddrager naturen

Arkitema Architects har tegnet bygningen, der med sit enkle og funktionelle udtryk består af otte klyngehuse, hvor flere af sygehusets forskellige funktioner er placeret. Der et skabt intime og attraktive gårdrum imellem husene ved at bygningerne er drejet i forhold til hinanden, og samtidig er landskabet trukket helt ind i bygningernes rekreative gårdhaver. Det hele omkranses af Grejsdalens natur tæt på Vejles eksisterende sygehus. 

Forskning viser, at dagslys og grønne omgivelser har en helbredende effekt på mennesker. På Vejles nye psykiatriske hospital vil den generøse brug af dagslys og grønne gårdrum uden tvivl bidrage til det samme. I det hele taget er arkitekturen en vigtig brik i at skabe gode fysiske rammer for mennesker, der har det svært. Ved at opdele byggeriet i små enheder og bruge naturmaterialer, er det lykkedes arkitekterne at skabe et byggeri, der opleves både omsorgsfuldt og hjemligt.  
Det kræver en særlig indlevelse og forståelse for de mennesker som skal bruge huset, og den indsats vil vi gerne præmiere,

siger Lisbet Wolters, stadsarkitekt i Vejle Kommune.

Hvert år præmieres gode og inspirerende eksempler på både nybyggeri, ombygninger og grønne anlæg med Vejle-Prisen, der er blevet tildelt siden 1972.

 

OPP – en effektiv løsningsmodel

Ved at gennemføre projektet som OPP stod de fysiske rammer færdige tre år tidligere, end hvis Region Syddanmark selv skulle have bygget og finansieret.

Den psykiatriske afdeling i Vejle er endnu et eksempel på, at OPP-modellen er en effektiv løsning, hvor alle parter har budt ind med deres spidskompetencer. Byggeriet er afleveret til tiden til den aftalte pris, og regionen er gennem OPP-modellen sikret en solid drift og et effektivt vedligehold til glæde for både personale og patienter.

Om Team OPP

Konsortiet Team OPP består af MT Højgaard, DEAS samt investorerne PensionDanmark, PKA og Sampension. MT Højgaard har stået for opførelsen, og Driftsselskabet DEAS/MT Højgaard er ansvarlig for gennemførelse af drift og vedligehold i en 25-årig periode. Team OPP står bag flere OPP-projekter og er med dette projekt ansvarlige for et af de største OPP-byggerier i Danmark.

Om OPP

Kernen i OPP er, at det offentlige finder private leverandører til ikke blot at gennemføre et byggeprojekt men også at drive byggeriet. Den private part får altså ikke blot ansvar for byggeriet, men også for efterfølgende vedligehold og driftsopgaver. Løsningen bevirker, at den offentlige instans gennem private investorer typisk vil få finansieret et nybyggeri langt hurtigere, end hvis den offentlige instans selv skal rejse midlerne til et byggeprojekt.

Foto: Lasse Hyldager

 

Udgivet 03. oktober 2017

Kontakt

Lars Olaf Larsen

Senior Director
Public Private Partnership
Bliv kontaktet

Cases

DEAS har deltaget i flere
OPP-projekter

Se cases