Tips til indretning af mindre boliger

Når pladsen er knap, er det en god ide at overveje, hvordan du indretter din bolig. Det er samtidigt vigtigt at overveje, hvordan flere forskellige funktioner inkorporeres i rummet, således at du får mest muligt ud af dine få kvadratmeter.

Du bør først og fremmest overveje hvilke funktioner, du gerne vil have i din bolig, samt hvor meget du gør brug af disse funktioner. Mange fortrækker et stort og lækkert soveværelse, men hvis du reelt set kun sover derinde, bør rummet arealmæssigt nedprioriteres. Modsat, hvis du tilbringer meget tid i køkkenet, bør du her prioritere ekstra plads til fx hylder, skabe og rulleborde, så du får mere arbejdsplads.

Tips til indretning:    

 1. Lad din indretning være multifunktionel.
  Udnyt funktionaliteten i dine møbler maksimalt, for at opnå mest mulig gulvplads i din bolig. Benyt fx en sovesofa eller byg en sengeramme ud af kommoder. Du kan således udnytte pladsen under sengen til opbevaring eller garderobe. Du kan endvidere bruge en reol til at afskærme forskellige afdelinger af boligen. På den måde bliver din reol multifunktionel, da den både fungerer som opbevaringsplads og rumdeler.

  Tjener møblet ikke en multifunktionalitet, kan det være smart at tænke i retningen af smalle møbler eller møbler, der kan klappes sammen eller stables. Klapbord, klapstolle mm. er et godt eksempel på, hvordan plads kan frigives, når møblet ikke er i brug.    
 2. Udnyt rummets vægge
  I en lille bolig er det ofte nødvendigt at benytte alternative opbevaringsmuligheder. Ved at fjerne ting fra gulvet og placere disse i opbevaringsmuligheder højt oppe på væggene, skabes en illusion om, at der er mere gulvplads og rummet syner derved større. Vær opmærksom på, at du ikke overfylder dine vægge med opbevaring eller andet dekorativt, da dette medvirke til, at rummet virker proppet og derved mindre.   
 3. Brug spejle til at åbne rummet op
  Genspejling af rummet og refleksion af lys medvirker til, at rummet forekommer lysere og større. Strategisk placering af store spejle fx ved åbne gulvarealer kan medvirke til, at rummet synes større. Det kan ligeledes være smart at placere spejle i mørkere afdelinger af lejligheden, da spejlets lysrefleksion, får disse afdelinger til at virke lysere og mere rumlige.

  Har du ikke mod på at indrette din lejlighed med store spejle, så frygt ej. Det er også muligt at implementere mindre spejlelementer i indretningen. Du kan fx inkorporere mindre spejle i din indretning, der kan berige lejligheden dekorativt. Blankt metal på diverse møbler, nips mm. reflektere også lys, og kan derfor også medvirke til at oplyse rummet.
 4. Sørg for at væggene er malet i lyse farve
  I et lille rum vil mørke farver ofte medfører, at rummet synes mindre rummeligt – mal derfor med lyse farver. Dette er ikke ensbetydende med, at dine vægge skal være hvide. Vær modig – benyt lyse nuancer af de farver, der afspejler din personlighed.
 5. Minimér mængden af nips
  Undgå for meget fritstående nips da dette kan medvirke til, at rummet virker overfyldt. Du kan derfor med fordel sortere i dine ting, før du flytter ind i en mindre bolig.
 6. Minimér størrelser af dine møbler
  Når du indretter din lejlighed er det essentielt, at du er behovsorienteret, da dette kan maksimere nytten af dine kvadratmeter. Når du køber møbler til en mindre bolig, bør du derfor altid spørge dig selv, om du fx har brug for et stort spisebord, eller om et mindre kan bruges. Fokusér endvidere på at vælge smallere møbler, eller møbler der kan klappes sammen, da dette kan frit give meget gulvplads.
 7. Skab følelsen af forskellige afdelinger i boligen
  Ønsker du at skabe følelsen af forskellige zoner eller afdelinger i din bolig, er det en god ide at inkorporere gardiner og/eller tæpper i indretningen. Brugen af gardiner til at indramme sengen med kan skabe en illusion af flere rum, da det er muligt at trække for, når man bevæger sig ind i soveværelset. Transparente gardiner er særlig velegnet hertil, da denne type af gardiner ikke påvirker lysindfaldet i resten af boligen. Brugen af tæpper kan ligeledes visualisere forskellige zoner i boligen, og er ligeledes fordelagtige, da brugen af tæpper kan hjælpe med at holde på varmen i boligen.

Du kan læse mere om indretning af små boliger hos bl.a. Bolius og IKEA

God fornøjelse med indretning af din bolig!

 

Udgivet 14. januar 2019

FindBolig

Få inspiration til drømmen om en bedre bolig, ledige lejemål og meget andet.

Følg os på Instagram